divendres, 4 de novembre del 2016

Parlem d'Intel·ligències múltiples


La intel·ligència no només es redueix a l’àmbit acadèmic sinó que és una combinació de totes les intel·ligències. 
Gardner va estudiar el desenvolupament de les habilitats en els nens i nens, i la forma en què es descomponien les diferents capacitats. Es va proposar una re-definició de la intel·ligència, on és decisiva la influència de l'ambient en el qual es desenvolupa l'individu, els seus estils cognitius, la disposició per resoldre problemes i crear productes.
 Fonamentalment, proposa 8 maneres diferents de ser intel·ligents.
  • Intel·ligència lingüística: té capacitat per comprendre l'ordre i el significat de les paraules en la lectura, l'escriptura i, també, en parlar i escoltar eficaçment. 
  • Intel·ligència musical: la persona necessita ser estimulada per desenvolupar tot el seu potencial, ja sigui per tocar un instrument o per escoltar una melodia amb sensibilitat. Té capacitat per escoltar, cantar,  tocar instruments, crear i analitzar música. 
  • Intel·ligència lògica-matemàtica: té capacitat per identificar models, calcular, formular i verificar hipòtesis, utilitzar el mètode científic i els raonaments inductiu i deductiu. 
  • Intel·ligència espacial: consisteix en formar un model mental del món en tres dimensions. Té capacitat per presentar idees visualment, crear imatges mentals, percebre detalls visuals, dibuixar i confeccionar esbossos, realitzar creacions visuals i visualitzar amb precisió.
  • Intel·ligància cinètica-corporal: consisteix en utilitzar el seu cos per resoldre problemes o realitzar activitats. Una aptitud natural d'aquest tipus d'intel·ligència es manifesta sovint des de nen. Té capacitat per realitzar activitats que requereixen força, rapidesa, flexibilitat, coordinació òcul-manual i equilibri.
  • Intel·ligència intrapersonal: ens permet formar una imatge precisa de nosaltres mateixos; ens permet poder entendre les nostres necessitats i característiques, així com les nostres qualitats i defectes.
  • Intel·ligència interpersonal: ens permet entendre als altres. Consisteix en treballar amb gent, ajudar a les persones a identificar i superar problemes. Té la capacitat de manejar les relacions humanes i l’empatia, reconèixer i respondre als sentiments i personalitats dels altres.
  • Intel·ligència naturalista: és utilitzada per observar i estudiar la naturalesa. Té la capacitat d’observar els models de la naturalesa, identificar i classificar objectes, establir patrons i comprendre els sistemes naturals.



I fins aquí!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada